Teodor Baconschi, fost ministru de externe al României, a apreciat la RFI despre plângerea penală depuisă de USL împotriva mai multor lideri PDL că “este o îngrijorătoare revenire la articole din Codul Penal din perioada comunistă în care orice opinie contrară regimului era asimilată defăimării ţării. Aici nu e vorba de opinii diferite, ci de fapte constatate în raportul MCV al Comisiei Europene şi proclamate de la cea mai înaltă tribună comunitară de către preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso".
"Aşa încât, cred că demersul liderilor USL ar trebui completat prin înscrierea pe lista defăimătorilor şi a unor importanţi lideri precum Angela Merkel sau preşedintele Consiliului European, van Rompuy. În loc să reacţionăm ca un stat membru matur, care îşi asumă derapajele petrecute în ultima perioadă şi le corectează, ne afundăm în această spirală a unor acuzaţii imaginare şi care nu fac decât să deterioreze în plus imaginea ţării în comunitate”, a mai spus fostul diplomat.
Teodor Baconschi crede că „actualii lideri ai USL s-au comportat în ultimul timp de parcă nu au observat că aparţinem UE. Uniunea, în care am intrat pentru că am dorit acest lucru, are reguli şi norme, inclusiv cele de bază legate de funcţionarea statului de drept, care nu sunt negociabile. Au apărut în discursul domnilor Ponta şi Antonescu, cu precădere, elemente nu de euroscepticism, ci pur şi simplu antieuropene care mă îngrijorează. Sunt convins că toată opinia publică democratică şi proeuropeană din societatea romanească este, de asemenea, îngrijorată”.
Dacă UE va fi nevoită să introducă mecanisme noi de control după precedentul România, Teodor Baconschi afirmă la RFI că trebuie „să constatăm că UE, la câţiva ani de la Tratatul de la Lisabona, este la o nouă răscruce. Se pune problema susţinerii zonei Euro prin mutualizarae politicilor fiscale, cu alte cuvinte