"Elemente de plagiat pot fi indentificate în 115 pagini din cele 297", s-a plagiat intenţionat şi s-au copiat blocuri enorme de text, a concluzionat Comisia de etică a Universităţii Bucureşti.
Marian Popescu, preşedintele Comisiei, a declarat că nu-şi permite să-i recomande lui Ponta să renunţe la titlu: "Domnul Ponta va trage singur concluziile care se impun".
La rândul său, premierul a spus că decizia Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politică" şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică.
Săptămâna viitoare, va fi luată o decizie, referitor la diploma lui Victor Ponta. "Universitatea nu poate retrage titlul de doctor decât după ce Ministerul îşi dă acordul", a explicat Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti.
Pe de altă parte, Consiliul Naţional de Etică, structură din subordinea Ministerului Educaţiei, a concluzionat ieri că Ponta nu a plagiat.
Concluziile Comisie de etică din cadrul Universităţii din Bucureşti:
1. Cât din lucrare este plagiată?
Cel puțin o treime din teză este plagiată: preluarea fără citările de rigoare a peste 68 de blocuri de text. Acestea au mărimi diferite, de la câteva rânduri la 8-10 pagini. Paginile afectate de plagiatul identificat sunt concentrate în special în capitolele 1 și 3 din lucrare.
2. Ce fel de plagiat?
Și de cuvinte și de idei, și cu și fără referire la acte normative, din surse de sinteza, prin traducere, prin preluare judecăți de valoare etc.
3. Erau necunoscute bunele practici de respectare a integrității academice în cercetarea juridică în perioada care a precedat redactarea tezei?
Nu. Trei (ID, VD, CV) dintre cele patru lucrări sursă a plagiatului adoptă citări frecvent, cu respectarea standardelor actuale. Similar, în bibl