Ametistul
Indicaţii terapeutice: umflături, inflamaţii recente, tendinită, inflamaţii articulare, chisturi ale ţesutului conjunctiv, fibroame de mici dimensiuni, negi.
"Dacă unui om i s-a ivit undeva pe corp o umflătură, să umezească o piatră de ametist cu saliva lui şi să atingă cu ea tot locul care i s-a umflat, iar umflătura se va face mai mică şi apoi va dispărea”. (Hildegard)
Cu ametistul umezit cu salivă se masează de mai multe ori pe zi respectiva porţiune de piele. La contuzii, hematoame şi contracţii musculare, durerile cedează rapid. Şi la negi merită să faceţi o încercare. Deseori ei dispar fără a lăsa vreo urmă pe piele. La bursită (o inflamaţie în zona articulaţiilor provocată de traumatisme repetate) se foloseşte suplimentar şi alifia cu pelin, alternativ cu masajele făcute cu piatră de ametist. Cu adevărat impresionantă este dispariţia chisturilor ganglionare solide, în urma tratamentului cu ametist. Aici se mai aplică şi o cremă cu toporaşi, masând uşor deasupra chistul.
Uleiul de toporaşi
Indicaţii terapeutice: neurodermită.
Reţetă: 1 lingură de flori şi frunze de toporaşi, 500 ml ulei de măsline sau de fenicul.
Florile şi frunzele sunt puse în ulei şi, fie se lasă să stea la soare timp de zece zile, după care se strecoară, fie se încălzeşte uleiul cu prudenţă, la foc mic, fiind apoi strecurat.
Sucul de cimişir
Indicaţii terapeutice: eczeme, erupţii cutanate rebele, pecingine.
Reţetă: 1 linguriţă de suc de cimişir (Buxus sempervirens) obţinut în centrifugă, 30 ml tinctură de trandafiri, 70 ml suc de lemn-dulce (planta se bagă în centrifugă diluată 1:1 cu apă), 250 ml vin.
Sucul de cimişir, împreună cu tinctura de trandafiri şi sucul de lemn-dulce se pun în vin şi se încălzesc. Din acest amestec se ia câte un păhărel de lichior, de trei ori pe