Cătunul Mittenwalde, din estul Germaniei, ar putea deveni unul dintre cele mai bogate oraşe din lume dacă Berlinul i-ar rambursa o datorie datând din 1562 care acum ar echivala cu câteva mii de miliarde de euro, scrie CNBC.
Un document descoperit în arhivele regionale atestă că Mittenwalde a împrumutat Berlinului 400 de guldeni în mai 1562 cu o dobândă de 6% pe an. Datoria s-ar ridica astăzi la 11.200 de guldeni, echivalentul a 112 milioane de euro, potrivit calculelor Radio Berlin Brandemburg. Ajustată la capitalizarea dobânzii şi inflaţie, datoria totală s-ar ridica la câteva mii de miliarde de euro.
Istoricul oraşului este convins că certificatul secular care atestă datoria este încă valabil, chiar dacă-i lipseşte sigiliul.
"În 1893 documentul a fost examinat şi s-a stabilit că scrisul este autentic", a afirmat istoricul Vera Schmidt.
Ea şi primarul oraşului, Uwe Pfeiffer, au încercat să ceară Berlinului banii înapoi. Astfel de demersuri s-au făcut o dată la 50 de ani încă din 1820, dar fără succes.
Mittenwalde, un centru al puterii în Evul Mediu, are acum o populaţie de doar 8.800 de persoane.
Ruinele din cărămidă roşie ale unor fortificaţii medievale încă ornează centrul oraşului. Biserica romanescă a cătunului adăpostea cândva în secolul al XVII-lea scaunul de rector al lui Paul Gerhardt, cel mai mare şi prolific scriitor de imnuri al Germaniei.
Schmidt şi Pfeiffer s-au întâlnit cu ministrul de finanţe al Berlinului Ulrich Nussbaum, care în cadrul unei ceremonii le-a înmânat un gulden datând din 1539. Moneda poate fi văzută la muzeul oraşului.
"Acest caz ne demonstrează că datoriile te ajung întotdeauna, indiferent cât de vechi sunt", a afirmat Nussbaum.
Berlinul ar avea mari dificultăţi în a rambursa în întregime datoria către Mittenwalde. Capitala Germaniei are deja datorii de aproape 63 milioane euro.