Moment cultural inedit azi la Londra cu România în poll position.
Mai sunt 7 zile până la deschiderea oficială a celei de a XXX - a ediţii a Jocurilor Olimpice de vară, dar capitala Regatului Unit cunoaşte deja febra evenimentelor speciale: s-a dat startul Olimpiadei culturale, manifestare conexă celei sportive, concepută de Baronul Pierre de Coubertin odată cu reluarea acestei competiţii la începutul secolului trecut. Scopul său este acela de a reuni creatori din domenii diverse, care să concureze pentru medalii "artistice".
Unul dintre cei cărora le-a revenit onoarea de a inagura întrecerea mondială a muzelor este artistul plastic clujean Ernő Bartha (foto 1). La ora când citiţi aceste rânduri, are loc vernisajul a trei din sculpturile sale monumentale în parcurile londoneze. Ineditul acestor lucrări, parte dintr-un proiect intitulat "Nature in the City", este dat de faptul că sunt realizate din…fân. Cea mai mare dintre ele se intitulează Spirala timpului, are 11 m înălţime, 4,5 lungime, 2,7 m grosime (foto 2, 3, 4 ) şi este amplasată în Pleasure Gardens.Spirala este plină de surprize pentru vizitatori. Cei care se apropie pentru a atinge construcţia de paie declanşează (printr-un senzor de mişcare) o bandă sonoră cu secvenţe (desigur, în limba engleză) de la transmisiile sportive ale Olimpiadelor precedente. Numele Nadiei Comăneci sau Gabrielei Szabo, ale altor celebri sportivi români şi străini vor răsuna în parcul londonez ca un emoţionant remember omagial.
Cea de a doua lucrare este Zgârie nori (7,5 m înălţime, 2,5 m lungime, 1m grosime) (foto 5, 6). Împreună cu cea de a treia, Pasărea (4,5m înălţime, 2m lungime, 0,90m grosime) (lucrarea nu a putut fi fotografiată, aflându-se în curs de montare ) sunt amplasate pe luciul lacului din Parcul Victoria, oferind privitorilor strania senzaţia de plutire.
Ideea întregului proiect "Nature