O carte cu numele "Intelepciunea multimilor" a lui James Surowiecki analizeaza cu atentie si fara prejudecati (legate de prostia maselor) un faptul interesant si anume ca, in anumite conditii, rezultatele consultarii unei multimi nespecializata intr-un domeniu sunt mai bune decat cele deduse de experti in domeniul respectiv.
Pare uimitor, dar acest lucru nu este decat o manifestare a puterii mai mari a unui grup eterogen de a gasi adevarul decat cea pe care o are o persoana, daca membrii grupului gandesc independent, nu in spirit de turma. Aceasta conditie este la fel de importanta ca si celelalte doua care trebuie indeplinite ca sa se intample acest lucru, descentralizarea si diversitatea.
In cadrul unei multimi asa de mari precum un popor diversitatea este garantata. Pentru ca poporul sa voteze inteligent in orice imprejurare, iar rezultatul sa fie cel mai bun pentru tara mai trebuie asigurata descentralizarea si independenta opiniilor. Realizarea acestor lucruri este sarcina factorului politic, daca acesta se comporta responsabil si intelept.
Responsabilitatea este destul de greu de inteles, pare o chestiune colaterala, care trebuie introdusa fortat. In esenta ea nu este insa altceva decat capacitatea de a gestiona corect raspunsul mediului (intreg, de la cel fizic la cel social) la faptele noastre.
Spre exemplu, propaganda comunista a avut ca rezultat coagularea maselor, dar nefiind respectate conditiile descentralizarii si a gandirii independente, acestea au facut prapad, este suficient sa ne gandim numai la victimile comunismului din intreaga lume, mai numeroase decat ale unui razboi mondial. Nazismul a facut la fel, milioane de victime, iar state moderne cu pretentii de respect a altora pun mare pret pe tnarmare si razboi.
Ceea ce vom mai vedea o vreme pe scena politica este propunerea de a sustine an