Analist economic, preşedintele Bursei de la Sibiu - SIBEX
Se întâlneşte zilnic cu investitori străini şi români şi e permanent conectat, nu doar la mersul economiei noastre, ci şi la percepţia acesteia în Occident. Cristian Sima, preşedintele Bursei de la Sibiu, e astăzi unul dintre cei mai lucizi analişti economici din România. I-am răpit o jumătate de oră din încărcata sa agendă de lucru, pentru a ne explica felul în care mediul de afaceri percepe recentele tulburări politice de la Bucureşti.
"România stătea foarte bine din punct de vedere macroeconomic, dar tulburările politice trag ţara în jos”
- Consiliul Investitorilor Străini din România şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia politică tensionată din ţară. Cum vedeţi dumneavoastră, care aveţi pulsul mediului de afaceri din România, această situaţie?
- V-aş ruga să vă uitaţi la dobânzile titlurilor de stat româneşti, cotate pe pieţele din afară. Aşa cum în Spania sau Italia, în momentul în care au existat tulburări politice, sau când s-a pus problema crizei euro, dobânzile la împrumuturile pe 10 ani s-au dus în sus, şi la noi se întâmplă acelaşi fenomen. De asemenea, urmăriţi cu atenţie fiecare licitaţie pe care Ministerul de Finanţe (MF) o face pentru a-şi refinanţa deficitul bugetar şi dacă veţi observa creşteri ale dobânzilor sau imposibilitatea MF de a atrage bani, de a-şi plasa hârtiile de valoare la băncile româneşti, asta să vă ducă cu gândul la faptul că neîncrederea domină piaţa valutară şi piaţa titlurilor de stat româneşti.
- Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, avertiza, şi el, la începutul tensiunilor politice, că pieţele externe sunt foarte sensibile la orice tulburare politică.
- În momentul în care nu mai poţi să te împrumuţi la dobânzile de până atunci şi te împrumuţi la dobânzi din ce în ce m