TIMISOARA. Cei peste 2.000 de absolventi de liceu care nu au reusit sa promoveze examenul de Bacalaureat incep sa se orienteze, incet-incet, intr-o directie cat mai avantajoasa pentru viitorul lor. Daca multi dintre ei se pregatesc pentru sesiunea de toamna a examenului maturitatii, o buna parte incearca sa-si gaseasca un loc de munca sau isi depun dosarele pentru somaj, sa primeasca un ban cat stau acasa. Cateva zeci de dosare au fost deja depuse la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis – AJOFM. Dar tinerii au la dispozitie 60 de zile pentru a cere indemnizatia de somaj.
„Nu as putea sa estimez cati dintre absolventii de liceu care n-au promovat examenul de Bacalaureat vor veni sa-si depuna dosare pentru a cere ajutorul de somaj. Anul trecut au venit peste jumatate dintre cei care au fost respinsi. Urmeaza a doua sesiune a Bacalaureatului si abia dupa aceasta vom putea sti cum stam“, ne spune Liviu Negut, directorul AJOFM Timis. El explica faptul ca o buna parte dintre tinerii care n-au promovat examenul maturitatii isi gasesc de lucru pe timpul verii, in sectorul serviciilor, care functioneaza foarte bine in lunile calde.
Daca unii lucreaza numai temporar, o parte dintre ei reuseste sa se angajeze permanent. Astfel ca numarul absolventilor de liceu care ajung la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru a primi somaj nu este foarte mare. Indemnizatia de somaj se acorda, proaspetilor absolventi de liceu, pentru o perioada de sase luni de zile, iar cuantumul acesteia este de 250 de lei.
„Anul trecut, mai mult de 70% dintre tinerii care au primit indemnizatie de somaj si-au gasit de lucru in cele sase luni. Numarul mare de absolventi care depun acte pentru somaj nu are un impact puternic asupra bugetului de stat intrucat la fiecare final de an sunt prevazute fonduri din buget pentru acest segment. Pana acum nu s-au inre