În presa internaţională nu s-a mai scris atât de mult despre România, de pe la începutul anilor '90, de când cu mâncătorii de lebede din parcurile Vienei.
Şi nici atât de urât. Paginile de fapt divers ale presei occidentale de acum două decenii au lăsat loc, acum, primelor pagini şi influentelor secţiuni de politică europeană. De la "The Economist” la "Die Welt” şi de la "Le Monde” şi "El Pais” la "The Washington Post”, nici o mare publicaţie mondială nu a omis să acorde spaţii "generoase” îngrijorărilor privind derapajele instituţionale şi constituţionale de la Bucureşti.
De regulă, despre România se vorbeşte rar, foarte rar, şi întotdeauna prost, în presa internaţională. Semn că începem să contăm cu adevărat doar atunci când le stricăm socotelile altora. Tocmai de aceea, tăcerea din anii crizei, de pe vremea Guvernului Boc, pigmentată de rapoartele pozitive ale celor de la FMI şi Banca Mondială şi de analizele încurajatoare ale unor agenţii precum Reuters, era, mai degrabă, un semn de normalitate. Lumea ne percepea ca pe un partener predictibil şi disciplinat. Nu un elev eminent, nici pe departe, ci unul care, împins de la spate, mai cu vorba bună, mai cu ameninţarea riglei, făcea progrese şi se pusese, într-un final, cu burta pe carte.
Într-o Europă speriată de moarte de spectrul necruţător al crizei (care nu şi-a tras încă toate gloanţele), într-un moment când marii jucători continentali, de la Germania lui Merkel, la Franţa lui Sarkozy, aveau ei înşişi probleme şi apăsări interne, în care Ungaria şi Grecia sfidau echilibrul, şi aşa fragil, al construcţiei comune, prin indisciplină şi crize de autoritarism sau extremism, un partener liniştit ca România ultimilor ani primise, în sfârşit, aprecierea cuvenită. Dar evenimentele recente au dat totul peste cap. Bruma de imagine şi de credibilitate a României s-a risipit