Cum amenajam birourile pentru ca acestea sa ofere maximul de optimizare si eficienta? Care sunt noile coordonate si tendinte din piata, ce preturi se mai practica, care sunt business-urile cele mai "grijulii" la acest capitol si cum poate creste calitatea mediului de lucru, intr-o analiza DailyBusiness.ro.
Companiile trebuie sa ia in considerare numeroase coordonate pentru amenajarea birourilor, de la numarul de angajati, la organizarea acestora pe departamente si echipe de lucru, nevoile pentru spatii comune, proximitatea fata de mijloacele de transport in comun, locuri de parcare etc.
Pornind de la o analiza a nevoilor prezente, dar si a celor pe termen mediu si lung, companiile ar trebui sa se orienteze catre cladiri de birouri cat mai eficiente, atat din punct de vedere al distribuirii spatiilor pe etaje, cat si al costurilor de operare, care includ consumul de energie electrica, de apa etc. Despre toate aceste aspecte si despre alte detalii legate de subiect, am stat de vorba cu doi oficiali ai companiei imobiliare CBRE Romania.
Tendintele de amenajare
In Romania, stilul de amenajare a spatiilor de birouri de clasa A este destul de omogen si standardizat, in opinia acestuia: sunt preferate, in mare masura, spatiile deschise, cu pardoseli flotante, tavane suspendate, mocheta, iluminat fluorescent si cutii de pardoseala pentru prize electrice si cele de date (Internet) si voce (telefonie).
“Optiunea pentru un astfel de stil reprezinta un avantaj si pentru angajati, care au posibilitatea de a interactiona si comunica mai bine unii cu altii”, spune Gabriel Balaban (foto), seful departamentului de project management in cadrul CBRE Romania.
In ultimii ani organizarea birourilor in spatii deschise (open–space) a constituit o tendinta si in randul companiilor din Romania. Desi unii angajati se plang d