Justitie subordonata politic, favorizarea puscariabililor din Parlament, in numar de 19, subordonarea institutiilor statului. Sunt cateva dintre temele de campanie folosite de Traian Basescu in actuala competitie electorala care precede referendumul ce-i va decide soarta prezidentiala.
Evident, ca-n orice campanie electorala, se scot la inaintare toate armele si, totodata, se pun in aplicare strategii de manipulare si persuadare, menite a influenta alegatorul.
Nu ne mai apucam acum sa facem apologia actiunilor lui Traian Basescu in cei 8 ani de mandat, pentru ca nu ne-ar ajunge spatiul si, mai ales, pentru ca s-au scris tomuri intregi in care sunt descrise desele derapaje ale presedintelui in anii petrecuti la Cotroceni.
Voi incerca sa punctez cateva aspecte din actuala campanie, pentru a vedea cat de mult adevar exista in spusele lui Basescu si cate din ele sunt simple exercitii manipulatoare.
Tema principala a campaniei presedintelui suspendat este independenta justitiei. Exact cum, in urma cu 3 ani, in timpul campaniei prezidentiale din 2009, facuse un laitmotiv din "mogulii media care vor sa-si impuna trepadusii pentru a-i putea manipula", si acum campania lui Traian Basescu se invarte in jurul catorva cuvinte cheie.
E bine stiut ca una dintre tehnicile de manipulare arhicunoscute este repetarea intensiva a aceleiasi remarci, pentru ca, pana la urma, ea se va lipi pe harta mentala a auditoriului, a consumatorului de stiri si informatie. Exact asta face acum presedintele. Repeta obsesiv aceasta temere a sa cu privire la subordonarea justitiei, fara insa a aduce probe palpabile in acest sens.
Prin ceea ce ne spune, presedintele lasa sa se inteleaga ca, in acest moment, justitia din Romania functioneaza bine, numai si numai datorita activitatii lui. Carevasazica, daca maine Basescu isi pierde fu