Impresionante proteste au pus stăpânire pe marile orașe ale Spaniei. Milioane de oameni au inundat străzile a peste 80 de localități în care s-a cerut să se pună capăt reformelor de austeritate.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
În doar 7 luni de guvernare cabinetul premierului Mariano Rajoy a reușit să-și ridice împotrivă întreaga societate spaniolă.
Peste o mie de organizații profesionale, sindicate si asociații civile au participat la această demonstrație de forță, care a coagulat frustrarea unei intregi societății.
Profesorii, medicii, funcționarii, polițiștii, militarii, magistrații, studenții sau șomerii au coincis într-un protest comun în care au excelat lozincile contra reformei, care se face in opinia sindicatelor, arbitrar și în lovituri forță, printr-un val de decrete legi, pe care opoziția nici nu apucă să le citească, între publicarea textului și votarea lor în parlament.
Decrete legi în urma cărora dispar, unul dupa altul, drepturi sindicale, drepturi sociale, dispare bunăstarea unei societati care nu reușește să se dezmeticeste din visul prosperității. Spania deja se scufunda în recesiune și fierbe de indignare.
"Vor să ruineze ţara, trebuie să-i oprim, suntem mai mulți decat ei" este lozinca sub care sindicatele au organizat această impresionantă desfășurare de forțe. S-a luat pulsul nemulțumirii sociale, iar atmosfera este incendiară.
Peste 800 de mii de persoane, conform informatiilor sindicatelor, au protestat în Madrid, străzile capitalei spaniole s-au umplut de strigăte, fluierături si lozinci dure la adresa guvernului conservator al premierului Mariano Rajoy.
”Următorul șomer sa fie un deputat”, ”Mâinile sus, suntem tâlhăriți”, ”politia este a poporului, nu a politicienilor” sau ”demisia, demisia”, a fost ceea ce a strigat multimea într-o atmosferă tensinată și asurzitoar