Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că săptămâna trecută a fost lansată procedura de selecţie de manageri privaţi la 48 de companii de stat şi societăţi naţionale, procesul urmând să fie încheiat până la finele acestui an.
"Au fost stabilite 48 de companii şi societăţi naţionale pentru implementarea managementului privat. (...) Procesul de selecţie a managerilor privaţi şi a board-ului se va finaliza în cursul acestui an", a declarat vineri Chiţoiu, într-o conferinţă de presă.
El a spus că în cazul Hidroelectrica procesul de selecţie a board-ului este în curs, au fost depuse 37 de oferte, iar în prezent sunt derulate interviuri.
Ministrul a precizat că până la sfârşitul lunii iulie ar putea definitivată lista scurtă de candidaţi, noul board urmând să-şi intre în atribuţii după ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă.
La începutul lunii iulie Chiţoiu a declarat că a început procedura de selectare a consultanţilor care vor recruta manageri profesionişti pentru 47 de companii de stat şi că vrea astfel să implice tehnocraţii în "administrarea bogăţiei naţionale".
Pe lista companiilor se numără Hidroelectrica, Oltchim, Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Transgaz, ELCEN, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Paroşeni, Transelectrica, Electrica, Salrom, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Băiţa Ştei, Conversmin, Econord, Eurotest, CIR SA, Cupru Min Abrud, Institutul de Proiectări Chimice Iprochem, Servicii Publice, Certej şi Roşiamin.
Sunt înscrise de asemenea filialele Hidroserv ale Hidroelectrica, respectiv Bistriţa, Cluj, Sebeş, Curtea de Argeş, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Porţile de Fier şi Haţeg, precum şi filialele Transelectrica -Smart, Formenerg, Teletrans, Icemenerg şi Icemenerg Service, precum şi filialele Electrica - Distribuţie Muntenia Nord, Distribuţie Transilvania Nord, Distribuţie Transi