De Sfantul Ilie se mananca mere, fructe mult iubite de aprigul sfant, dar nu oricum. Fructele se culeg, se duc mai intai la biserica pentru a fi sfintite si, la sfarsitul slujbei, se dau de pomana copiilor.
In popor se spune ca nu este ingaduit sa se manance mere inainte de 20 iulie, deoarece Sfantul Ilie se supara, se infurie si arunca cu grindina pe pamanturile celor care au pacatuit astfel.
Se pare ca si Sfantul Ilie cunoaste valoarea nutritionala si terapeutica a merelor, aceste fructe miraculoase, raspandite in toata lumea, aliment si medicament in acelasi timp.
Exista sute de soiuri de mere si nu intamplator marul este primul aliment care se introduce in alimentatia nou-nascutului, pentru diversificare, si asta pentru ca se digera foarte usor, iar nutrientii din compozitie sunt complet asimilati.
Fructe complete
Merele contin toate mineralele si vitaminele de care organismul are nevoie ca sa fie sanatos, sunt foarte bogate in antioxidanti care previn bolile cardiovasculare, sustin imunitatea si previn aparitia bolilor canceroase.
Merele se recomanda, fara restrictii, in orice dieta, nu au contraindicatii, nu dau dependenta si nici nu au reactii secundare precum medicamentele recomandate de medici care sa suplineasca absenta lor din alimentatia omului.
Deoarece coaja merelor contine de doua ori mai multa vitamina C decat pulpa, se recomanda consumul merelor fara ca acestea sa fie curatate. Daca totusi nu se poate, atunci decojirea sa se faca in strat cat mai subtire si cojile sa nu se arunce.
Din coji uscate se poate face o infuzie de mere, racoritoare si bogata in vitamine si minerale, recomandata reumaticilor si persoanelor care sufera de guta.
Decoctul de mere se recomanda in bronsite, reumatism si afectiuni intestinale. Se poate prepara atat din mere in