Ce sunt tincturile de plante?
Tincturile sunt extracte de plante care se obţin din combinarea lor cu produse alcoolice de cel puţin 40%, rachiu de fructe sau de secară, vodcă. Este strict interzisă folosirea alcoolului metilic sau a spirtului medicinal. Preparatele se pun la soare sau în locuri calde, se scutură zilnic, se lasă vreme de 2-3 săptămâni. Când sunt gata, se strecoară prin două bucăţi de tifon, se presează bine, pentru ca sucul să iasă din plantele macerate, se păstrează în sticle de culoare închisă, înfundate bine cu dop de plută. Doza obişnuită: 5-15 picături, luate ca atare sau diluate în ceai ori apă fierbinte. Extern, tincturile se folosesc pentru ungerea locurilor bolnave ori sub formă de cataplasme.
Tinctură de cimbru
(Thymus serpyllum)
Mod de preparare: florile de cimbru (sălbatic sau de grădină), culese pe soarele amiezii de vară, se pun într-o sticlă, umplând-o până la gât (fără să fie presate). Deasupra se toarnă rachiu de fructe (prune, mere, pere etc.) de 38-40%, care trebuie să acopere complet florile. Se leagă la gură, se pune la soare vreme de două săptămâni. Se scutură sticla în mod regulat. Când e gata, se strecoară şi se pune în sticle de culoare închisă.
Bolile pe care le vindecă: încetinirea creşterii la copii (se ung picioarele cu tinctură de cimbru), scleroze multiple (ungerea locurilor dureroase cu tinctură de cimbru), tulburări menstruale, boli ale traiectului urinar, boli de nervi, nevralgii faciale, tifos, reumatism, dureri de ovare, boli ale căilor respiratorii, boli de plămâni (pleurezii, emfizem).
Posologie: intern - 10 picături de tinctură de cimbru se iau o dată pe zi, diluate cu apă.
Tinctură de coada-şoricelului
(Achillea millefolium)
Mod de preparare: florile culese pe soare se pun într-o sticlă şi se acoperă cu rachiu de 38-40%.