Parlamentarii PDL au atacat la Curtea Constituţională modi-ficările aduse de USL, în sesiunea extraordinară de miercuri, ordonanţelor de urgenţă privind referendumul şi, respectiv, atribuţiile CCR. Judecătorii se vor pronunţa pe 24 iulie, iar un verdict favorabil PDL ar bulversa iarăşi situaţia, cu doar cinci zile înaintea scrutinului.
Campania democrat-liberalilor de sprijinire a lui Traian Băsescu se desfăşoară în aceste zile pe două planuri. Pe de o parte, în teritoriu, liderii locali ai PDL îi îndeamnă pe oameni să nu meargă la referendum, să nu „contribuie la îndreptarea României către Rusia" (cazul preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel). Pe de altă parte, la centru, s-a decis să fie sesizată iarăşi Curtea Constituţională. Au fost atacate aşadar, ieri, atât formele modificate ale ordonanţelor de urgenţă nr. 38 şi 41 (adoptate de Guvernul Ponta în săptămâna suspendării lui Traian Băsescu), cât şi un alt proiect de lege, potrivit căruia stabilirea duratei referendumului ar reveni în responsabilitatea Guvernului.
Să luăm pe rând actele normative. Unul dintre ele, adoptat miercuri de Parlament, a restaurat parţial dreptul Curţii Constituţionale de a se pronunţa pe hotărârile celor două Camere. Mai precis, judecătorii CCR ar urma să analizeze doar hotărârile care nu au caracter individual şi care nu afectează autonomia Parlamentului. Democrat-liberalii au susţinut însă că ordonanţa de urgenţă trebuia pur şi simplu să fie respinsă, nu modificată.
Celelalte două acte normative adoptate miercuri vizează amândouă Legea referendumului (nr. 3/2000). Unul dintre ele se bazează pe ordonanţa de urgenţă a Guvernului Ponta (modificată astfel încât să fie păstrată condiţia de validare a referendumului specificată de Curte), iar celălalt, chiar pe un proiect de lege iniţiat de PDL. Şi aici intervine ciudăţenia: în primul act, s-a prevăzu