Dupa criza financiara, lumea ar putea fi lovita, in urmatorii ani, de o criza alimentara puternica, avertizeaza expertii straini. Romania este vazuta printre victime, aflandu-se pe locul 12 in lume si pe primul in Europa intr-un top al vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor.
Potrivit unui studiu realizat de banca japoneza Nomura, Romania se afla pe locul 12 din 180 de state in topul vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor.
Practic, suntem tara europeana cu cel mai mare risc de foamete.
Studiul ia in calcul procentul cheltuielilor populatiei cu alimentele (49,4% - in cazul Romaniei), PIB-ul pe cap de locuitor (9.300 de dolari) si importul net de alimente (1,1% din PIB). Pe primul loc in clasament se afla Bangladesh, urmat de Maroc, Algeria, Nigeria si Liban.
Vecinii nostri de la sud de Dunare, bulgarii, se afla pe locul 19.
In fata acestei situatii, Romania este practic descoperita. Agricultura romaneasca este la pamant, milioane de hectare sunt nelucrate, iar cea mai mare parte din agricultori lucreaza in ferme de subzistenta.
Clasarea Romaniei in topul foametei este cu atat mai socanta cu cat, potrivit expertilor, avem un potential urias de dezvoltare in sectorul agricol.
Potrivit datelor preliminare ale Recensamantului Agricol din 2010, Romania poate hrani 100 milioane de oameni. Cu toate acestea, suprafata medie cultivata pe o exploatatie din Romania a crescut de la 3,11 la 3,45 hectare, cu doar 11%, in timp ce in Ungaria, Polonia, tarile baltice sau Bulgaria cresterea e intre 40% si 120%.
Interesant este ca autoritatile stiu de pericolul crizei alimentare de ani de zile, insa, potrivit specialistilor din domeniu, masurile necesare se lasa inca asteptate.
Presedintele Traian Basescu declara ca[/url] "probabil ca urmatoarea criza va fi