Exporturile germane genereaza venituri mult mai mari decat contributia statului german la lupta impotriva crizei din zona euro. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de analisti europeni.
Desigur, deprecierea euro creste avantajul competitiv al Germaniei si implicit avantajeaza exportatorii. In total, exportatorii au castigat din devalorizarea euro in raport cu monedele statelor din afara Uniunii Europene aproximativ 100 de miliarde de euro. Contributia Germaniei la fondul de urgenta aflat in proces de infiintare este de aproximativ 9 miliarde euro.
Un studiu Citigroup arata ca Germania are acum o moneda cu circa 20% mai slaba decat daca ar fi existat marca germana. Moneda mai slaba creste surplusul comercial nominal al Germaniei cu circa 4% din PIB, adica 100 miliarde de euro.
Euro a atins saptamana trecuta minimul ultimilor doi ani in raport cu alte monede, oferind sprijin unei economii in care costurile cu forta de munca au crescut mai lent decat in tarile europene.
In anul 2010, analistii estimeaza ca 60% din exporturile Germaniei sunt livrate in afara zonei euro, comparativ cu circa 50% in cazul Frantei si 42% in cel al Spaniei. De la introducerea euro la tranzactionare, in anul 1999, exporturile germane au crescut cu 120%. Cele ale Frantei si Italiei au avansat cu 40%, in timp ce pentru Grecia doar cu 30%.
Analişti ai Bank of America Merrill Lynch au calculat ca Germania ar avea de pierdut mai mult decat oricare alt stat euro daca ar parasi uniunea monetara: moneda germana s-ar aprecia rapid cu 14% si ar contribui la o reducere a PIB cu 7%, adica cu 185 miliarde de euro.
Peste Canalul Manecii, britanicii fac si ei calcule privind exportul. Astfel, Marea Britanie a ajuns sa exporte mai multe bunuri catre tarile din afara Uniunii Europene decat catre economiile UE. Acest lucru se intampla pentru prima data dupa anul