Fotografia poate fi împărţită în două „ere”: Înaintea lui Ansel Adams şi După Ansel Adams. Înainte de Adams, fotografia nu era încă trecută în rândul artelor.
Fotografii încercau să facă imaginile cât mai artistice, utilizând tot felul de metode bizare. Unii murdăreau intenţionat lentilele aparatelor cu diferite substanţe, alţii zgâriau negativul cu ace. Apoi a venit Ansel Adams care a reuşit să-i facă pe fotografii din lumea întreagă să uite de complexele lor de inferioritate.
Declarând fotografia o artă, „o poezie a realităţii”, Adams a propovăduit ideea de „fotografie pură”. Într-o vreme în care aparatele fotografice portabile deveneau tot mai populare, Adams a rămas alături de aparatul său voluminos, de modă veche.
Fotografiile lui Adams au fost cele care au transformat fotografia în artă. Ele au conturat percepţia americanilor despre frumuseţile naturale ale ţării lor şi despre modul de conservare a acestora.
Pasiunea lui Ansel Adams pentru pământul american nu s-a limitat însă la fotografie. În 1936, el a promovat conservarea zonei Kings Canyon din California. Ulterior, regiunea a fost declarată parc naţional.
Ansel Easton Adams s-a născut la 20 februarie 1902. A fost unul dintre cei mai apreciați fotografi ai tuturor timpurilor. Fotografiile sale alb-negru cu peisajele Americii sunt cunoscute în toată lumea. El a inventat și elaborat un sistem complex pentru controlul vizualizării și al expunerii cu scopul de a ajuta fotograful să previzualizeze și să obțină o fotografie care să redea exact starea și atmosfera dorite.
Capacitatea artistului de a lucra era incredibilă. Adesea lucra optsprezece ore pe zi și săptămâni la rând. În viața lui Ansel nu existau vacanțe sau duminici.
Adesea, după o perioadă intensă de lucru, se întorcea în San Francisco sau în Yosemite