Dintre cele 90 de fabrici și uzine care făceau parte din zona industrială Komotini în momentul în care Grecia a aderat la zona euro, doar 26 mai sunt active astăzi.
Publicația financiară „Wall Street Journal” consideră că declinul industrial al acestei zone din nordul Greciei reprezintă un exemplu al felului în care moneda unică a agravat problemele economice din sudul Europei și arată că summiturile de urgență ale liderilor europeni nu pot, de unele singure, să rezolve criza economică din regiune.
Află ce crede Evangelos Venizelos, fost ministru de finanțe și liderul PASOK despre șansele Greciei de a economisi 11,5 miliarde de euro
Devalorizarea internă
Grecia, ca și celelalte țări europene care, în prezent, au nevoie de asistență financiară, au avut dificultăți în a concura pe piața europeană și globală pe măsură ce creditele ieftine și problemele structurale au provocat creșterea prețurilor și salariilor peste nivelul pe care producția acestor țări l-ar fi putut justifica. Lipsite de o monedă națională care ar putea fi depreciată pentru a ieftini produsele naționale pe piețele externe, Grecia trebuie să adopte o „devalorizare internă”, reducând forțat prețurile și salariile.
Grecia, Spania, Portugalia și Italia se confruntă cu aceleași dificultăți în a asigura redresarea economică. Ele trebuie să forțeze scăderea simultană a salariilor și a prețurilor, în același timp cu reducerea datoriilor publice și private.
Ca și cum situația nu ar fi fost destul de dificilă, cu cât veniturile scad și economiile se contractă în țările lovite de criză, cu atâta scade și încrederea piețelor financiare în capacitatea acestora de a-și finanța datoriile, fapt care contribue la accelerarea fugii de capital din aceste țări.
Politica economică germană nu ajută
Dacă zona euro se va destrăma până la urmă, motiv