Dacă liderii din zona euro vor să pună capăt crizei economice, ar trebui să doarmă mai mult, este concluzia unei analize făcute de agenţia Bloomberg. Totuşi, specialiştii români în somnologie sunt rezervaţi în privinţa ipotezei jurnaliştilor englezi.
Astfel, Bloomberg arată că, din ultimele şase summit-uri, trei s-au terminat aproape de ora 4.00 dimineaţa, iar cel mai recent, cel din 29 iunie, s-a încheiat la 5.00 dimineaţa. Ar fi o problemă şi cu reuniunile lunare ale miniştrilor de Finanţe din zona euro pentru că ele se întind deseori peste miezul nopţii.
Totuşi, aşa cum atrage atenţia Bloomberg, citând mai mulţi experţi în somn, cu cât discuţiile între lideri de stat se prelungesc mai târziu în noapte, cu atât este mai probabil ca deciziile luate de ei să nu fie cele mai inspirate.
Noaptea suntem iraţionali
"Nu suntem făcuţi să lucrăm noaptea", explică directorul Centrului pentru Somn din Edinburgh, Scoţia, care arată că liderii europeni ar trebui să fie în pat în jurul orei 22.00. "În timpul somnului, creierul caută soluţii la problemele la care ne gândim ziua", susţine Chris Idzikowski. El mai arată că, cel mai adesea, lipsa somnului în timpul nopţii afectează capacitatea oamenilor de a analiza corect informaţiile şi că sunt mai predispuşi la greşeli.
"Adulţii privaţi de somn devin iraţionali şi se poartă precum cei care suferă de sindromul deficitului de atenţie", arată şi psihologul James Maas, de la Universitatea Cornell din Ithaca, New York.
Cum o negociere noaptea şterge jumătate din datoria unei ţări
De exemplu, în februarie, miniştrii de Finanţe din zona euro s-au reunit pentru a discuta un al doilea program de salvare a Greciei, iar discuţiile s-au încheiat cu o conferinţă de presă la 6.oo dimineaţa. "În ultimii doi ani şi în noaptea asta, am redescoperit că ‘maratonul' este cu adevărat un cuvânt grecesc", declara,