Preşedintele suspendat al României a explicat, în interviul acordat jurnalistului Sabin Orcan de la „Adevărul", de ce evenimentele politice din ultimele trei săptămâni reprezintă o "lovitură de stat". Traian Băsescu a declarat că a recurs la această formulare în semn de solidaritate cu toţi cei care au folosit-o şi care au fost reclamaţi recent de către USL.
„Faptul că ieri şi-au permis să anunţe că îi dau în judecată pe toţi cei care vorbesc de lovitură de stat şi cred că vor să-i aducă şi pe jurnaliştii de la marea presă internaţională, că şi ei au vorbit de acest lucru, m-a obligat să fiu solidar cu aceşti oameni care spun un adevăr. În România a fost o lovitură de stat şi ea este încă în desfăşurare", a spus preşedintele suspendat.
Traian Băsescu a explicat apoi că formularea este corectă şi din punct de vedere al definiţiei din dicţionar, întrucât s-a produs cu "violenţă legislativă". Principalele argumente ţin de etapele acestui scenariu: "Dacă o luăm sistematic, pe instituţii, haide să ne uităm puţin: un puci, o lovitură de stat, cum se dă? Întâi ocupi televiziunea şi radioul, da? Păi, asta au făcut aceşti domni, prin votul majorităţii. Ce mai faci? Preiei Monitorul Oficial pentru ca legislaţia să fie în acord cu interesele tale. Ce-au făcut aceşti oameni? În loc să trimită o companie de militari să ocupe Monitorul Oficial, au emis o Ordonanţă de Urgenţă, prin care l-au adus la ei. Mergem mai departe: ar fi trebuit să trimită o companie şi la Curtea Constituţională, ca să nu se mai poată pronunţa. N-au trimis-o, au emis o Ordonanţă de Urgenţă ilegală, prin care au tăiat atribuţiunile Curţii. Deci, a fost înlocuit plutonul de militari cu Ordonanţele de Urgenţă", a mai spus preşedintele suspendat. Traian Băsescu este convins însă că „lovitura de stat" poate fi oprită, pe 29 iulie, de românii care se vor prezenta la referendum.
Staţi pe www.