Deficitul bugetar al Marii Britanii s-a situat la un nivel mai mare decât era de așteptat, în luna iunie, punând sub semnul întrebării dacă George Osborne, ministrul de Finanțe al Marii Britanii, va putea să respecte țintele fiscale anuale asumate.
Deficitul, care exclude cheltuielile guvernamentale în sprijinul sistemului bancar britanic, a fost de 14,4 miliarde de lire sterline, față de 13,9 miliarde de lire sterline în perioada similară a anului trecut, a declarat Oficiul Național de Statistică în cadrul unui comunicat citat de agenția de știri Bloomberg. Analiștii intervievați de Bloomberg estimaseră, în medie, un deficit de 13,4 miliarde de lire sterline. Veniturile au crescut cu 3,6% iar cheltuielile au scăzut cu 0,8%.
În timp ce Marea Britanie se chinuie să iasă din recesiune, îngrijorările cresc cu privire la capacitatea lui Osborne de a-și respecta ținta de reducere a deficitului la 120 de miliarde de lire sterline în anul fiscal curent. Fondul Monetar Internațional a declarat, ieri că guvernul ar trebui să se pregătească să introducă reduceri fiscale temporare și să crească nivelul de cheltuieli bugetare în cazul în care economia nu dă semne de redresare.
„Este evident că recesiunea duce la o înrăutățire a poziției fiscale a Marii Britanii”, a declarat James Knightley, economist la ING Bank. Acest lucru „ridică mai multe semne de întrebare asupra eficienție măsurilor de austeritate guvernamentale”.
Lira sterlină și-a menținut cursul descendent față de dolar și era tranzacționată la 1,5699 dolari la ora 9:56, ora Londrei, în scădere cu 0,2% față de ieri. Dobânda obligațiunilor suverane britanice cu scadența la 10 ani a scăzut cu 2 puncte de bază la 1,506%.