Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Cluj au precizat că în sezonul estival 2012 s-au prelevat şi analizat 31 de probe din ştrandurile din judeţ, nefiind găsite neconformităţi de natură să pună în pericol sănătatea publică.
În sezonul estival 2012, pe teritoriul judeţului Cluj, populatia are la dispoziţie pentru îmbăiere 10 locaţii autorizate sanitar:
Complex de Nataţie Politehnica (Cluj-Napoca)
Ştrand Sport Complex Transilvan (Cluj-Napoca)
Baza de Agrement Sun (Cluj-Napoca)
Centrul de Agrement Aqua Park (Floreşti)
Ştrand Pelicanul (Turda)
Complex Balnear Băi Sărate (Turda)
Ştrand La Broscuţa (Câmpia Turzii)
Complex Balnear Băi Sărate (Cojocna)
Parc Balnear Toroc (Dej)
„Din constatările fiecărui an, multe persoane aleg să utilizeze ape neautorizate, unde accesul este gratuit, dar unde nu există nicio garanţie a protecţiei faţă de agenţi patogeni, de multe ori aflându-se munţi de gunoaie în apropiere. Apele recreaţionale pot conţine, alături de flora proprie, nepatogenă, şi microorganisme patogene care pot proveni de la om şi animale bolnave sau purtători sănătoşi. Agenţii patogeni prezenţi în apele utilizate pentru îmbăiere, dar netratate şi nesupravegheate microbiologic, sunt responsabili de infecţii gen conjunctivită, otită, sinuzită, bronşită, pneumonii, hepatită A, febre tifoide şi paratifoide, boli diareice erupţii alergice. De asemenea, există riscul chimic. În apele din zonele naturale poluanţii pot ajunge direct sau sunt antrenaţi cu apele de precipitaţii, pot proveni din deversarea apelor reziduale sau din reziduuri aruncate la întâmplare. În apele stătătoare poluanţii se cumulează în sediment, crescând perioada de expunere", a precizat Dorina Duma, director DSP Cluj.