Locuitorii oraşului se mândresc cu un locaș de cult maestuos, asemeni unei catedrale occidentale.
Pe strada Vasile Mahu din centrul Orheiului se înalţă un edificiu somptuos pe care e imposibil să nu-l remarci. La prima vedere, biserica romano-catolică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului" pare ruptă dintr-o vedere a unui cartier european. Locaşul este înconjurat de un gard înalt din fier forjat, dar şi de multă linişte. E joi după masă şi, pentru că slujba s-a încheiat demult, doar paznicul şi camaradul său, un dulău mare şi negru, mai animează curtea spaţioasă. E tihnă şi în interiorul bisericii. Sala de rugăciuni luminoasă adăposteşte scaune din lemn, căptuşite cu velur roşu, şi zeci de icoane. Sfeşnicele sunt înlocuite de vaze înalte cu flori. Caracteristice stilului neogotic sunt şi frescele, iar personajele pictate pe vitralii nu au chipuri.
O FAMILIE ECUMENICĂ
Biserica romano-catolică din centrul Orheiului e veche de mai bine de un secol. Sfântul locaş a fost ridicat în anul 1914 de către Cezarina Dobrovolskaya pentru comunitatea catolică din oraş, compusă în mare parte din polonezi, lituanieni şi nemţi. „Cezarina era o catolică lituaniană, iar soţul ei - un nobil rus ortodox. Ambii erau creştini cu suflet mare şi fiecare a ctitorit câte un locaş de cult în Orhei. Ea - unul catolic, iar el - biserica ortodoxă din Brăviceni. După zece ani, Cezarina Dobrovolskaya a murit, iar cavoul ei se află aici, în biserică", povesteşte măicuţa Mihaela, o indiancă veselă şi senină.
FOTO: Vedere de la începutul secolului XX
Călugăriţa mărturiseşte că nu a crezut niciodată că viaţa o va duce atât de departe de familia sa. „De doi ani n-am mai fost acasă, în India. Mi-e dor de cei dragi, dar m-am obişnuit cu oamenii de-aici. Mai greu a fost să mă acomodez cu iernile reci din Moldova", recunoaşte ea, zâmbind.
La biserica din Orhei slujesc