Grupul de acționari cu dețineri de circa 20% din capitalul SIF Muntenia a reușit schimbarea integrală a Consiliului de Administrație, o premieră pe piața de capital autohtonă.
Un moment istoric a avut loc la Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SIF Muntenia, respectiv schimbarea conducerii la inițiativa unui grup de acționari. Acest lucru a fost posibil doar după majorarea pragului de deținere de la 1% la 5%, decizie luată de Parlament în decembrie anul trecut.
Lupta a fost strânsă între vechea conducere și acționari, inclusiv prin decizii de anulare a voturilor celor considerați a lucra concertat. Decizia care limita dreptul de vot a unor acționari care însumau 17% a fost însă revocată de către Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), care a decis, în premieră, că suspendarea este ilegală. „Sperăm ca după AGA de la SIF Muntenia să nu mai auzim de concertare abuzivă la SIF-uri și nici de situații în care acționarii să nu voteze cu toate titlurile pe care le dețin“, spune Dumitru Beze, președintele Asociației Investitorilor pe Pia-ța de Capital (AIPC), asociație care a sesizat de la bun început CNVM asupra ilegalității deciziei conducerii SIF. La AGA au participat 32,6% dintre acționari, procentaj-record pentru o astfel de adunare la SIF, iar ședința a durat mai mult de 30 de ore. La final, grupul de acționari care dețin mai puțin de 20% din capitalul social al SIF Muntenia a reușit să schimbe conducerea.
Dividende mai multe cu noul CA
Principalul motiv de luptă al acționarilor este portofoliul SIF Muntenia, a cărui valoare este de peste 280 mil. euro (1,25 mld. lei). Printre cele mai importante dețineri se găsesc un pachet de 4,15% din acțiunile Băncii Române de Dezvoltare - Société Générale, un pachet de 1% din acțiunile Erste Bank, dețineri la magazinele Cocor și Unirea Shopping Center, la Romaero și unele proprietăți im