Acuzat că a plagiat romanul "Incognito", celebrul scriitor s-a simțit lezat și i-a cerut voie lui Ceaușescu, în 1979, să emigreze în Spania! Acuzat că a plagiat romanul "Incognito", celebrul scriitor s-a simțit lezat și i-a cerut voie lui Ceaușescu, în 1979, să emigreze în Spania!
Actuala situație tensionată din lumea noastră universitară, declanșată de plagiatul primului-ministru Victor Ponta, care ar fi copiat 115 pagini din cele 297 ale lucrării sale de diplomă, are un corespondent în istorie, dar în lumea cu adevărat literară, nu în cea politică.
În 1979, după publicarea volumului III al romanului "Incognito", scriitorul Eugen Barbu (1924-1993) a fost acuzat că ar fi copiat, cuvânt cu cuvânt, mai bine de 50 de pagini dintr-o operă a scriitorului rus Konstantin Paustovski. În ciuda faptului că Barbu mai fusese bănuit de asemenea "practici" și cu zece ani în urmă, în 1969, la publicarea romanului "Principele", acesta a negat cu vehemență evidența, mergând pe ideea "romanului-colaj" și împărțind astfel lumea în două tabere: una care nega existența copiatului, alta care îl punea la zid pentru plagiat. În tabăra contestatarilor lui Eugen Barbu, foarte numeroasă, s-au situat nume mari ale vremii și ale literaturii, cum ar fi Marin Preda, Marin Sorescu, Mircea Dinescu sau Nicolae Manolescu, printre susținători apărând și un nume surpriză, Nichita Stănescu. Avantajat de postura politică, fiind deputat în Marea Adunare Națională și șef al revistei "Săptămâna", Eugen Barbu a respins energic acuzațiile și verdictul din 9 februarie 1979 al unei comisii a Uniunii Scriitorilor, care recunoscuse clar plagiatul.
Securitatea a făcut raport scris despre incident
În rândurile ce urmează, vă prezentăm nota-raport a Securității, cu numărul 146, din dosarul 11188, volumul 8, fila 289, semnată de maior Oprișor Onițiu și publicată în Cartea Albă a Securității, referi