Profesor universitar şi director al Şcolii de Jurnalism şi Medii Electronice din cadrul Universităţii din Tennessee, Peter Gross afirmă că articolele în presa din SUA sunt şi negative, şi neutre, şi pozitive, în funcţie de subiectul abordat
Născut în Timişoara în 1949, Peter Gross a emigrat cu familia în SUA încă de la vârsta copilăriei, iar după căderea comunismului a ajutat aproape 200 de jurnalişti şi studenţi la jurnalism din România să viziteze Statele Unite ale Americii în scopuri educative şi de instruire, iar în prezent continuă să primească la Universitatea din Tennessee studenţi care urmează cursuri postuniversitare. A acceptat cu plăcere un interviu pentru GdS. Deşi Peter Gross ştie bine limba română, răspunsurile le-a trimis în limba engleză, traducerea în limba română fiind făcută de Oana Olaru (Click News), profesorul Gross apreciind traducerea ca fiind fără greşeală.
I.J.: După căderea comunismului, v-aţi implicat în procesele de organizare a învăţământului jurnalistic în ţările Europei Centrale şi de Est (inclusiv în România), în programe variate de a aduce, din România, jurnalişti şi studenţi la jurnalism la studii în SUA etc. V-aş ruga să faceţi un bilanţ al acestor preocupări ale dumneavoastră pentru evoluţia presei din România.
P.G.: De când România s-a eliberat de regimul comunist am avut plăcerea şi privilegiul de a ajuta aproape 200 de jurnalişti şi studenţi la jurnalism din România să viziteze Statele Unite în scopuri educative şi de instruire. Şi acum primesc aici, la Universitatea din Tennessee, studenţi care urmează cursuri postuniversitare.
Este dificil să măsor efectele pe care aceste programe le-au avut asupra jurnalismului din România care, aşa cum ştiţi, este condus de un mediu politic, cultural şi profesional ce nu determină standarde profesionale menite să susţină un sistem democratic. Adică este greu