Ludmila Moroşanu (Demianova), prodecan al Facultăţii de Litere şi Limbi Străine de la Universitatea Internaţională de Ştiinţe Umaniste din Odessa (Ucraina), care, cu câţiva ani în urmă, a efectuat în România un stagiu de documentare în vederea susţinerii doctoratului şi a desfăşurat o serie de activităţi voluntare în cadrul Uniunii Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina, a scos de sub tipar o carte de eseuri bilingvă intitulată „Cu drag din România”.
„România nu doar mi-a îndeplinit toate aşteptările, dar mi-a şi întrecut toate dorinţele”
Cartea, concepută sub forma unei corespondenţe mamă-fiică, scanează impresii din România, ţară de care Ludmila Moroşanu s-a îndrăgostit iremediabil şi care, aşa cum mărturiseşte ea chiar pe prima filă, „nu doar mi-a îndeplinit toate aşteptările, dar mi-a şi întrecut toate dorinţele”.
Înlănţuind acest impresii despre România, care se succed ca nişte secvenţe cinematografice pentru că sunt relatate cu un apetit special pentru vizualizare, Ludmila Moroşanu construieşte această carte care este, aşa cum spune drd. Lilia Cazacu (care semnează textul introductiv) „o dovadă incontestabilă a talentului său de a transpune realităţile unei societăţi în cuvinte, dar şi o oglindă a sensibilităţii şi a spiritului de observaţie”.
„Realitatea s-a dovedit a fi mult mai frumoasă şi mai bună, chiar decât cele mai îndrăzneţe presupuneri”
Eseurile, titrate ca scenele de film („Începutul”, „Ţiganii”, „La hotel”, „Nunţile”, „Trenurile”, „Viile de la Sinaia”, „Drumul Vinului”...) circumscriu realitatea românească din care autoarea se înfruptă cu toate simţurile acumulând impresii „exprimate în cuvinte simple, dar care, cromatic şi literar transmit cititorului emoţiile, trăirile şi părerile sale despre poporul român şi patria lui”.
„Realitatea - scrie Ludmila Moroşanu - s-a dovedit a fi mult mai frumoasă