Aţi mâncat vreodată fructe de cătină? Gustul lor acrişor-astringent ascunde o mare comoară pentru sănătate. Descoperă beneficiile consumului de cătină!
Ţepoasă, agăţată în tufe, cu fructe mici albe sau roşii, cătina este o plantă extraordinară datorită proprietăţilor sale antioxidante cu numeroase beneficii pentru sănătate. Cătina este un arbust care creşte şi în România, în zonele subcarpatice din Moldova şi Muntenia, nu este deloc pretenţios la condiţiile de sol, dar iubeşte lumina şi trăieşte în zonele uscate de deal, pe stâncării, pe luncile râurilor etc. Are o rădăcină puternică care se ramifică adânc în pământ, ceea ce face arbustul perfect pentru protejarea solurilor cu risc de deşertificare. În mod obişnuit, fructele sale se culeg în general între lunile august şi octombrie, dar ele pot rezista cu succes şi peste iarnă, la geruri de peste -40 de grade. Deci, dacă vă prinde iarna fără acest antioxidant natural în casă, aveţi şanse foarte mari să o procuraţi cu uşurinţă.
Beneficii: cancer, antibacterian, sistem imunitar, colesterol, boli cardiovasculare, infertilitate, hepatită, energizant.
10 Beneficii ale consumului fructelor de cătină
• Cătina este un anticancerigen şi antitumoral natural
Oamenii de ştiinţă au descoperit că anumiţi compuşi din scoarţa şi frunzele plantei au efect anticancerigen şi antitumoral. În plus, fructele de cătină au un conţinut foarte mare de antioxidanţi care ajută la prevenirea apariţiei cancerului.
• Fructele de cătină scad colesterolul rău
Uleiul de cătină este un tratament excelent în reducerea colesterolului rău şi are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular datorită acizilor graşi pe care îi conţine. Puteţi consuma zilnic câte-o mână de fructe de cătină dimineaţa, pe stomacul gol. În câteva săptămâni veţi vedea şi efectele.
• Fructele de cătină, bune pentru sănătatea p