Două medalii de aur, trei de argint şi una de bronz au ajuns miercuri seară în România, prinse la gâtul unor români. Omer Cerrahoglu, Radu Bumbăcea, Octav Drăgoi, Ştefan Ivanovici, Ioana Tamaş şi Ştefan Spătaru sunt cei care le poartă, ei fiind medaliaţii Olimpiadei Internaţionale de Matematică, desfăşurată zilele trecute în Mar del Plata, Argentina.
Cu un total de 144 de puncte obţinute în cele două zile de concurs, cei şase - coordonaţi de prof. univ. dr. Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România - au plasat România în top 10 din 100 de naţiuni câte s-au înscris la competiţie. "Locul nostru e în primele şase ţări în elita acestei discipline", spune matematicianul Radu Gologan, trecând în revistă şi adversarii Românei la concursurile internaţionale de matematică: Coreea de Sud - care a şi câştigat în acest an Olimpiada cu 209 puncte, China - "câştigătoare prin tradiţie" (195 de puncte, la Mar del Plata), SUA - "a cărei echipă e formată doar din chinezi" (194 de puncte acum în Argentina) şi Rusia. Iar în primii clasaţi suntem şi noi", afirmă antrenorul genialelor minţi.
Stofa de matematician se vede din gimnaziu
Pentru că aşa sunt copiii care ajung în lotul naţional de Matematică. Copii ce pot face performanţă în orice domeniu, după cum îi descrie Radu Gologan. Îi cunoaşte pe fiecare de cel puţin opt ani. "Pe cei foarte talentaţi îi ştim de prin clasa a cincea - a şasea, atunci când ies în faţă la competiţiile locale", spune profesorul, care nu foloseşte niciodată singularul când vorbeşte.
Împarte meritul între elev, familie, şcoală şi profesori, dascăli buni care au ştiu să şlefuiască un copil. "Spre fericirea noastră, există şi familii în care talentul este cultivat. Familii sănătoase intelectual, nu neapărat de intelectuali", punctează Radu Gologan. "Da, copiii ăştia au ceva în plus, pe lângă talentul la