Am văzut cu toţii gesturile făcute de sportivi în momentul în care câştigă sau pierd o competiţie. Rezultatele unui studiu citat de site-ul sciencedaily.com susţin faptul că întinderea braţelor în aer, strângerea pumnilor şi grimasele faciale afişate în urma unei victorii simbolizează triumful şi sunt caracteristice mai multor culturi din întreaga lume.
Această nouă ipoteză, care urmează să fie exprimată oficial în publicaţia „Evolution and Human Behaviour“ (Evoluţia şi comportamentul uman), contrazice studiile anterioare, care sugerau faptul că aceste gesturi sunt de fapt semne ale mândriei, chiar ale îngâmfării. „Am constatat că gesturile care marchează triumful sunt diferite de cele care afişează mândria. Triumful beneficiază de propriile expresii şi gesturi, care sunt reacţii imediate, automate şi universale, prezente în mai multe culturi“, a explicat David Matsumoto, profesor de psihologie la Universitatea de Stat San Francisco.
Această descoperire a specialistului american survine după studiul pe care l-a realizat în 2008 asupra comportamentului sportivilor olimpici, studiu în urma căruia a concluzionat că expresiile de mândrie şi cele de ruşine sau jenă sunt universale, „înscrise“ în codul genetic al oamenilor. Pentru experimentul din acest an, Matsumoto şi-a propus să afle dacă nu cumva unele dintre gesturile pe care le-a catalogat în 2008 drept simboluri ale mândriei indică o altă emoţie, cu totul distinctă, şi anume triumful.
Viziunea a două culturi diferite
Participanţii la studiul organizat de David Matsumoto au vizualizat fotografii ale unor practicanţi de judo proveniţi din 17 ţări, toţi câştigători ai unor meciuri „de medalie“ din timpul Jocurilor Olimpice din 2004. De menţionat este faptul că eşantionul de participanţi a inclus persoane provenite din două culturi extrem de diferite: Statele Unite şi Coreea de Sud.