Un oraş din România şi altul din Grecia vor fi alese Capitale Culturale Europene în 2021. Lupta se dă între Cluj, Timişoara, Iaşi şi Alba Iulia.
Comisia Europeană a anunţat, zilele trecute, că România şi Grecia vor găzdui Capitalele Culturale Europene (CCE) în 2021. Cluj-Napoca este împreună cu Timişoara, Iaşi şi Alba Iulia unul dintre oraşele care au intrat în cursa pentru titlu. Comisia Europeană a anunţat că intenţionează să prelungească programul „Capitala Europeană a Culturii” pentru că aduce vizibile beneficii sociale şi economice oraşelor şi regiunilor.
„Inițiativa «Capitala Europeană a Culturii» reprezintă una dintre cele mai vizibile și mai reușite inițiative lansate de UE. Pe lângă promovarea bogăției și a diversității culturale extraordinare ale Uniunii Europene, inițiativa a constituit un catalizator pentru transformarea orașelor, atât în beneficiul cetățenilor, cât și în cel al turiștilor. Competiția pentru obținerea titlului este mai strânsă ca niciodată”, susţine Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.
Atuurile Clujului
Descris în ghidurile turistice consacrate drept un oraş „plin de viaţă” şi „cosmopolit” (în Lonely Planet), dar şi unul care emană „un aer de măreţie liniştită“ datorită „unei varietăţi de clădiri de epocă“ (National Geographic), Clujul îşi pregăteşte „armele“ în lupta pentru titlul de CCE 2021. Candidatura nu se bazează doar pe pe infrastructura culturală existentă sau pe frumuseţea arhitecturală a clădirilor, ci şi pe sfaturile consultanţilor germani, pe munca Asociaţiei Cluj-Capitală Culturală Europeană şi pe programul de evenimente la care se va lucra din această toamnă.
„În 2015, Guvernul României trebuie să anunţe proiectele oraşelor ce vor intra în competiţie. Urmează apoi un an şi ceva de evaluări, iar în septembrie 2015 se va şti oraşul