Câteva mii de persoane au participat, sâmbătă seara şi duminică, la manifestările organizate pe Muntele Găina, la aproape 1.500 de metri altitudine, la Târgul de Fete, cea mai veche şi mai mare manifestare populară în aer liber a românilor transilvăneni.
Spre deosebire de anul trecut, când ceaţa şi ploaia i-au obligat pe mulţi doritori să rămână la poalele masivului, în comuna Avram Iancu, de această dată timpul a fost frumos, iar pe munte au reuşit să urce cu autoturismele turişti veniţi din diverse regiuni ale ţării.
Consiliul Judeţean Alba, care a înregistrat ca şi marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci ‘Târgul de Fete‘, a alocat pentru ediţia din acest an 110.000 lei, la fel ca şi anul trecut.
La sărbătoarea din acest an, printre participanţi s-a aflat şi fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu care a asistat, în cursul dimineţii, alături de liderii judeţeni democrat-liberali, la un Te-deum oficiat la troiţa ridicată în memoria ‘Crăişorului Munţilor’, Avram Iancu, originar din satul cel mai apropiat, Vidra de Sus.
Troiţa de piatră, ridicată la 1.468 de metri altitudine, a fost sfinţită la 1 septembrie 1924, în prezenţa regelui Ferdinand, la centenarul naşterii lui Avram Iancu. În 2001 a fost ridicată alături o nouă troiţă, ca semn al preţuirii pentru ‘eroii Munţilor Apuseni, ştiuţi şi neştiuţi’.
Târgul de Fete, atestat documentar din 1816, este organizat anual în apropierea praznicului de Sfântul Ilie, sărbătorit pe 20 iulie.
În 1852, la Târg a fost prezent şi împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, al cărui principe era. După Primul Război Mondial, la Târg a fost prezent şi primul-ministru Ionel I.C. Brătianu, căruia i-a urmat, câţiva ani mai târziu, regele Ferdinand.
Câteva mii de persoane au participat, sâmbătă seara şi duminică, la manifestările organizate pe Muntele Găi