Italia rămâne ţara care a deturnat cei mai mulţi bani în 2011, inclusiv un caz major de fraudă privind fondurile structurale care a vizat peste 380 de milioane de euro. România este însă, în fruntea clasamentului la capitolul „cele mai multe cazuri”, cu 225 de anchete. Germania surprinde pe toată lumea, venind pe poziţia a doua, cu 168 de cazuri anchetate. Sursa: Reuters
Cu 142 de miliarde de euro subvenţii acordate în fiecare an, Uniunea Europeană a decis să înăsprească lupta contra deturnării de fonduri.
La o lectură a ultimelor publicaţii ale Comisiei Europene şi ale Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF), un surprinzător trio din fruntea clasamentului sare în ochi.
Dacă România tratează cel mai mare număr de cazuri de fraudă, ea este urmată îndeaproape de Germania, înaintea Italiei. Dar acest clasament reflectă realităţi foarte diferite, comentează online TV5Monde.
„Ceea ce este îngrijorător în cazul României, este rata scăzută de condamnări la sfârşitul procedurilor judiciare angajate”, spune Lothar Kuhl din cadrul OLAF. „Cazurile semnalate sunt anchetate, dar suspecţii sunt rareori condamnaţi.
Important este nu atât numărul de cazuri transmise, cât eficacitatea cu care ele sunt tratate de autorităţile naţionale. Statele care prezintă un număr mare de cazuri netratate trădează ineficienţa sistemului lor judiciar de a-i pedepsi pe infractori”.
În fapt, afirmă sursa citată, în România 73,4% din acţiuni au fost respinse în timpul procesului şi doar 23,4% fac obiectul unui ordin judecătoresc.
În Germania, dimpotrivă, 32,5% din acţiuni au fost respinse, în timp ce 57% se finalizează cu o decizie.
Italia, pe locul trei ca număr de cazuri
Italia se situează pe locul al treilea în acest top al fraudei europene, dacă se ia în considerare numărul de cazuri - 112, potrivit raportului OLAF, publicat la 11 iulie