Odata cu infrangerea Germaniei la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in 1945, Iosif Vissarionovici Stalin devine o figura internationala, astfel ca importante orase din lume vor fi rebotezate cu numele sau.
Bucurestiul nu s-a numit Stalin, insa numeroase strazi, bulevarde si piete pe care astazi le cunoastem sub o cu totul alta denumire au purtat numele conducatorului iubit al Moscovei.
Piata Charles de Gaulle
La inceput, Piata Charles de Gaulle se nume Piata Jianu, dupa unul dintre pandurii lui Tudor Vladimirescu de la 1821.
La 6 septembrie 1940, regele Carol al II-lea cedeaza puterea generalului Ion Antonescu. Faptul ca exista o intelegere intre Antonescu si legionari a impus o redenumire a Pietei Jianu, in conformitate cu noua politica externa, cea de apropiere de puterile Axei, in special de cel de-al Treilea Reich. Asadar, Piata Jianu s-a transformat in Piata Adolf Hitler.
Numele fuhrerului n-a stat mult pe placuta, astfel ca, dupa lovitura de stat care a avut loc la Bucuresti pe 23 august 1944, cand regele Mihai I a decis demiterea si arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul Romaniei si conducatorul statului, piata a revenit la numele sau initial.
Dupa abolirea monarhiei, la 30 decembrie 1947, si avand in vedere apropierea Romaniei de Moscova, Piata Jianu a devenit Piata Generalissim I. V. Stalin.
La intrarea in Parcul Herastrau, fostul Parc National Regele Carol al II-lea, a fost amplasata o statuie a lui Stalin, care era mereu impanzita de coroane de flori ca dovada suprema a preturii pe care romanii o aratau sovieticilor.
Bulevardul care unea aceasta piata cu Piata Victoriei, fost Jianu, a purtat numele de Bulevardul Generalissimul I. V. Stalin. Ulterior, s-a chemat Bulevardul Aviatorilor, denumire pastrata si astazi.
Statuia lui Stalin a d