De-acum e clar: o a doua comisie de etică, formată - ca şi prima - din profesori universitari cu reputaţie neştirbită, a decis că Victor Ponta a plagiat.
Expunându-se temerar pentru a salva prestigiul Universităţii Bucureşti, Comisia de Etică a acestei instituţii a confirmat, cu un scor de 10-0, verdictul dat în urmă cu aproape o lună de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Şi atunci, decizia universitarilor (dintre care şapte academicieni) a fost luată în unanimitate: 13-0. Nimeni nu a vrut să se compromită apărând un plagiat primitiv, de tipul copy-paste, precum cel al domnului Ponta.
Între aceste două verdicte s-a insinuat însă şi o diversiune ruşinoasă păstorită de Ministerul Educaţiei. Consiliul Naţional de Etică, având în componenţă opt profesori dintre cei impuşi luna trecută de ministrul-agramat Liviu Pop, a comunicat cu jumătate de gură că n-a constatat un plagiat în teza de doctorat a jupânului Victor Ponta. Ulterior, câţiva dascăli-de-unică-folosinţă s-au scuzat penibil, spunând că ei n-au verificat dacă este plagiat sau nu, ci şi-au asumat verdictul dat de o misterioasă Subcomisie Tehnică.
Carevasăzică, le-a venit un plic cu „sentinţa" şi ei doar au citit-o. Cu excepţia avocatului Gheorghiţă Mateuţ (care nu se ştie de cine a fost pus să-şi salveze foştii colaboratori Victor Ponta şi Adrian Năstase), componenţa Subcomisiei Tehnice este un secret apărat mai ceva ca Sfântul Graal, semn că e greu de asumat o ruşine atât de mare.
Astfel, ne trezim într-o situaţie halucinantă: ministerul doamnei Ecaterina Andronescu a emis un verdict de non-plagiat pe care nu şi-l asumă nimeni! Nici Subcomisia Tehnică (pentru că e o fantomă compusă din nu se ştie cine - ar putea fi Mateuţ, un pisic şi un căţel), nici Consiliul Naţional de Etică (al cărui unic rol a fost de mesager). În