La un an de la cele mai sângeroase atacuri comise pe teritoriul său de la cel de-al doilea război mondial, Norvegia va comemora duminică uciderea a 77 de persoane în atacuri sângeroase comise de Anders Behring Breivik, informează AFP.
La 22 iulie 2011, extremistul de dreapta a plasat o bombă în apropierea sediului guvernului din Oslo, atac soldat cu opt morţi, apoi a deschis focul la o reuniune a tinerilor laburişti aflaţi într-o tabără pe insula Utoeya, făcând alte 69 de victime.
Pentru a comemora un an de la mascru, paşnica naţiune scandinavă va organiza o ceremonie de depunere de jerbe în locurile în care au fost comise atacurile, vor avea loc slujbe religioase pe teritoriul ţării precum şi un concert în apropiere de primăria din Oslo.
Premierul Jens Stoltenberg urmează să participe la o mesă ce va avea loc la catedrala din Oslo, alături de familia regală, şi va rosti un discurs despre masacrul din Utoeya în faţa tinerilor laburişti.
Chiar după carnagiu, liderul laburist a promis "mai multă democraţie şi deschidere", dar "fără naivitate". Prin cuvintele sale, "Stoltenberg a dat tonul la o reacţie naţională în faţa catastrofei. El a evitat astfel ca atmosfera să devină agresivă şi amprentată de setea de răzbunare", a remarcat miercuri un comentator al ziarului norvegian Aftenposten.
Unii se întreabă de fapt dacă cel mai important după 22 iulie nu a fost să păstrezi ceea ce ai. Deoarece, de mulţi ani, am avut plăcerea să trăim într-o democraţie care funcţionează în general bine, bucurându-ne de mai multă deschidere şi libertate de expresie decât majoritatea ţărilor, a adăugat el.
Exceptând câteva măsuri ca propuneri de amendamente legislative şi o protecţie crescută a personalităţilor politice şi a instituţiilor de stat, Norvegia nu a schimbat politica de securitate. Încă se mai văd vehicule parcate