Foto: Sorin Blada / Agerpres Hidroelectrica negociază reducerea costurilor contractelor de construcţii hidrotehnice, mentenanţă şi reparaţii cu procente între 10% şi 30%, a declarat pentru Jurnalul Naţional Remus Borza, partener la Euro Insol, administratorul judiciar al companiei de stat.
"Sunt vizate companii ca Hidroconstrucţia, care este cea mai mare, Energomontaj, Romelectro şi Romenergo", a afirmat Borza. Pe lângă contractele de retehnologizări de la Porţile de Fier sau Oltul Inferior sunt vizate şi cele de mentenanţă sau pentru realizarea de centrale noi pe teritoriul ţării.
Borza nu a spus care este valoarea totală a contractelor în discuţie, însă a menţionat că Hidroelectrica are programate lucrări de investiţii de 1,7 miliarde de euro. Deşi în ultimii ani doar contractele bilaterale pentru energie ale Hidroelectrica au fost în centrul atenţiei, lucrările hidrotehnice şi mentenanţa nu au fost scutite de scandaluri, dosare şi acuzaţii de corupţie.
Scandaluri pe bandă rulantă
Hidroconstrucţia a avut în 2011 o cifră de afaceri de un miliard de lei şi un profit net de 50,4 milioane de lei, conform datelor postate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Compania îşi are originea în 1950, când "Direcţia Generală a Hidrocentralei Bicaz" a fost înfiinţată special pentru construirea acestei centrale. Societatea a fost privatizată în 1995 prin metoda MEBO, astfel că este deţinută de cei 6.528 de angajaţi şi de conducere. Hidroconstrucţia este subcontractor al Bechtel pentru Autostrada Braşov – Borş, dar şi pentru alte companii străine. Numele firmei a apărut în 2010 în dosarul mitei de 50.000 de euro pe care omul de afaceri Cătălin Chelu i-a dat-o chestorului Dan Valentin Fătuloiu în parcarea Ministerului de Interne. Valoarea totală a şpăgii urma să fie de un milion de euro, iar Chelu i-a cerut ajutor în preluarea de acţiuni la Hidroconstrucţia ş