Numărătoarea inversă până la ziua referendumului de demitere a lui Traian Băsescu creşte tensiunea pe scena politică în ultima săptămână a campaniei. Miza impusă de Curtea Constituţională - prezenţa a cel puţin 9.150.298 de români la vot pentru validarea referendumului - îi face pe actorii politici să se gândească mai puţin la regulile dezbaterii electorale şi mai mult la provocarea, prin orice mijloace, a emoţiei care să mobilizeze electoratul în favoarea lor. Fierberea cea mai mare este în tabăra USL. Ca să poată a face o figură bună pe 29 iulie, adversarii lui Traian Băsescu ar avea misiunea de a mobiliza la vot aproape 7,5 milioane de români, adică cel puţin diferenţa dintre numărul necesar de alegători pentru validarea referendumului şi cel al susţinătorilor care au votat la locale pentru primarii PDL, 1,6 milioane.
Şi de această dată primarii vor fi motorul electoral pe 29 iulie, iar USL se bazezează pe cele 5,6 milioane de voturi pe care edilii PSD, PNL şi PC le-au obţinut la alegerile locale.
DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul şi câştigi un iPad2!
Cum mesajele dinspre tabăra Traian Băsescu-PDL sunt uneori contradictorii, democrat-liberalii marşând pe ideea neparticipării la vot, iar preşedintele suspendat susţinând contrariul, USL poate miza pe o participare semnificativă, în care opţiunile antiBăsescu să fie majoritare. Nu de neglijat poate fi şi prelungirea programului secţiilor, de la 07:00 la 23:00, şi înfiinţarea de noi spaţii de votare în special în zonele turistice.
De partea cealaltă, PDL este adeptul boicotării referendumului sub pretextul nelegitimării loviturii de stat instrumentate de USL. O astfel de strategie i-ar asigura întoarcerea lui Băsescu la Cotroceni, dacă referendumul nu e validat prin prezenţă. Cu toate acestea planul democrat-liberalilor este riscant deoarece, susţin surs