A venit vara, iar alimentul vedetă al acestui sezon este roşia! Da, pe cât de gustoasă este, pe atât de bună este pentru sănătatea noastră!
Ştiaţi că atunci când au fost aduse în Europa, oamenii foloseau roşiile pe post de decoraţie crezând că sunt otrăvitoare? Acest lucru se întâmpla în secolul al XVII-lea, atunci când conquistadorii spanioli s-au întors din America de Sud, acolo unde maiaşii cultivau şi mâncau acest fruct cărnos şi gustos. Italienii numesc roşiile „pomodoro”, adică mărul de aur, pentru că ei credeau iniţial că au calităţi afrodisiace. Abia din secolul al XIX-lea roşiile au devenit un bun de consum comun în Europa. Astăzi, oamenii de ştiinţă fac numeroase studii pe roşii pentru că, pe lângă gustul delicios al lor, beneficiile lor asupra sănătății sunt inimaginabile.
Ce conţin roşiile?
Ca să înţelegem care sunt elementele care fac roşiile nişte alimente minune pentru sănătate, trebuie să ştim că ele conţin: Vitamina A; Complexul de vitamina B (B1, B2, B5, B6); Vitamina C; Vitamina E; Vitamina K; Potasiu; Fosfor ; Calciu; Magneziu; Seleniu; Licopen; Acid folic.
Beneficiile consumului de roşii
Roşiile previn şi ajută la vindecarea cancerului
Oamenii de ştiinţă au efectuat nişte cercetări în urma cărora au descoperit că bărbaţii care consumă des roşii, au un risc de a face cancer la prostată cu 40% mai mic. Acest studiu a fost făcut pe un eşantion de 47.000 de persoane şi a durat 10 ani. Pornind de la aceste rezultate, cercetătorii au descoperit că licopina, pigmentul conţinut de roşii, previne cancerul ovarian, gastric, de colon, osos, la plămâni etc.
Roşiile protejează pielea
Probabil că şi voi aţi folosit suc de roşii pentru a vă calma pielea arsă de soare, nu? Pe lângă faptul că sunt un bun hidratant datorită conţinutului mare de apă şi de vitamine, roşiile protejează pielea împotriva efectelor nocive ale