Eliminarea anumitor alimente din meniul zilnic nu e soluția ideală pentru menținerea greutății. Secretul unei siluete armonioase constă în combinarea corectă a cărnii, legumelor, fruc- telor şi lactatelor. Specialistul Libertății, lector univ. dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat CIO (Comitetul Olimpic Internațional), ne dezvăluie ce să asociem la o masă şi ce nu, pentru a ne păstra şi sănătoşi, şi supli. Eliminarea anumitor alimente din meniul zilnic nu e soluția ideală pentru menținerea greutății. Secretul unei siluete armonioase constă în combinarea corectă a cărnii, legumelor, fruc- telor şi lactatelor. Specialistul Libertății, lector univ. dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat CIO (Comitetul Olimpic Internațional), ne dezvăluie ce să asociem la o masă şi ce nu, pentru a ne păstra şi sănătoşi, şi supli.
Ideea că anumite alimente merg consumate împreună, iar altele nu a apărut în 1911, când medicul american William Howard Hay a căutat în asocierea acestora rezolvarea propriilor probleme de sănătate.
El a împărţit alimentele în trei grupe, acide, bazice şi neutre, în funcţie de viteza cu care sunt digerate şi de enzimele din organism de care e nevoie pentru a uşura digestia fiecăruia. Ulterior, principiile acestui tip de hrănire, transformat în dieta Hay, a fost preluat şi de regimul disociat.
Ideea este următoarea: nu trebuie să consumi la aceeaşi masă alimente acide şi bazice, ci doar acide sau bazice, în combinaţie cu unele neutre. În caz contrar, apare fermentaţia, care duce la confort digestiv. Nu asocia carnea cu cartofii! Carnea, ouăle, brânza, peştele sunt acide. Cerealele şi alimentele bogate în amidon sunt bazice, iar legumele, verdeţurile şi salatele sunt neutre. Carnea se combină perfect cu legume verzi, salate, seminţe, verdeţuri, dar nu cu cartofi, paste sau orez. Acestea din urmă se pot consuma cu legume, salate. @N_