Premieră în industria navală din România: Şantierul Naval Damen construieşte pentru Marina Regală Olandeză cea mai mare navă de război realizată pe piaţa românească.
O navă militară cu totul specială prin destinaţie, dimensiuni, complexitate şi echipare se construieşte la Şantierul Naval Damen din Galaţi. Este o navă de tip Joint Logistic Support Ship (JSS), cu hangar pentru şase elicoptere, cu două puncte de aterizare la bord, cu un spital prevăzut cu 20 de de săli de operaţii şi tratament, cu o cameră de comandă pentru coordonarea acţiunilor altor nave în caz de război, cu rampă de acces a vehiculelor amfibii de asalt, precum şi cu alte facilităţi. Nava poate lua la bord 300 de militari, din care 180 membri ai echipajului.
„Este de tip multirol, un fel de navă-bază, cu posibilităţi de apărare şi de atac, capabilă să transporte rapid, cu 22 noduri, un mare număr de militari, vehicule amfibii pentru debarcări şi elicoptere", ne-a spus inginerul Victor Dobrea, directorul de producţie al Şantierului Naval Damen.
Construită din tablă care nu se găureşte
„HNLMS Karel Doorman", cum a fost botezată nava după numele unui amiral olandez, are dimensiuni impresionante. Lungimea sa este de 204,7 metri, iar înălţimea - de 49,63 metri.
„Este cea mai mare şi complexă navă militară construită vreodată în România. De altfel, doar flotele marilor puteri militare au în dotare asemenea nave. În plus, execuţia acesteia a presupus o serie de premiere tehnologice pentru industria navală din România. De exemplu, a trebuit să lucrăm cu o tablă din oţeluri speciale, care, supusă efectului exploziilor, se deformează plastic şi nu poate fi perforată", a precizat Victor Dobrea.
Lego pentru „Gulliver"
Cea mai importantă dintre premierele tehnologice la care s-a referit directorul şantierului a fost construirea imensei nave