Dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare are următorul termen de judecată pea data de 12 septembrie 2012. Ultimul termen a fost în data de 18 iulie 2012. Sursa: Foto: Reuters
Procesul este pe roluil Tribunalului Bucureşti de aproximativ trei săptămâni, fiind transferat la această instanţă după ce Voiculescu şi-a dat demisia din Senat, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat că nu mai este competentă să ia o decizie în acest caz. Prin demisia supriză din Senat, dosarul de corupţie a fost mutat la o instanţă inferior şi are, astfel, două căi de atac: apelul şi recursul. La Curtea Supremă ar fi avut doar o singură cale de atac, recursul. Dosarul a scăpat de judecata magistraţilor de la curtea supremă, care sunt recunoscuţi prin asprimea pedepselor. Tergiversarea procesului ar putea duce la prescrierea penală a faptelor din acest dosar.
Expertiza contabilă: imobilele au fost subevaluate
Expertiza contabilă judiciară depusă la dosarul în care Dan Voiculescu este judecat pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) arată că imobilele ICA au fost cumpărate la preţuri de zeci de ori mai mici.
Expertizele din dosarul ICA confimă acuzaţiile DNA: o ţeapă imobiliară marca Dan Voiculescu. Preţul terenurilor şi clădirilor ICA la data privatizării (2003) a fost de 3.244.000 de dolari, respectiv 10.955.000 de lei potrivit unei expertize contabile depuse la Curtea Supremă.
Raportul tehnic de evaluare nu a avut însă în vedere determinarea valorii acţiunilor ICA - cele care, de fapt, au fost vândute la privatizarea Institutului. Potrivit procurorilor DNA, Grivco SA (firmă din portofoliul lui Dan Voiculescu), a plătit pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni al societăţii ICA şi implicit al patrimoniului imobiliar, suma de 104.730 de euro.
Imperiul imobiliar
Potrivit r