O importantă sursă de apă descoperită recent de geologi în Namibia ar putea avea un impact major asupra dezvoltării uneia dintre cele mai secetoase regiuni din Africa Subsahariană, scrie BBC.
Estimările sugerează că sursa ar putea alimenta nordul ţării timp de 400 de ani, la actualele ratele de consum.
Dezvoltarea agriculturii este momentan restricţionată pe zonele din apropierea râurilor.
Oamenii de ştiinţă spun că rezerva de apa descoperită datează de 10.000 de ani, dar este mai curată decât multe alte surse apă potabilă moderne.
Cu toate acestea, există temeri că noua resursă de apă ar putea fi ameninţată de forări neautorizate care i-ar afecta calitatea.
Apa potabilă pentru cele 800.000 de persoane care locuiesc în zonă depinde de un canal cu o vechime de 40 de ani, care aduce cantităţi limitate de apă peste frontiera cu Angola.
În ultimul deceniu, guvernul Namibiei a încercat să abordeze problema aprovizionarii durabile cu apă în parteneriat cu cercetători din Germania şi din alte state din UE. Aceştia au identificat recent o un nou strat acvifer numit Ohangwena II, care curge pe sub graniţa dintre Angola şi Namibia.
Potrivit managerului de proiect Martin Quinger, de la Institutul federal german pentru resurse naturale şi geofizică, este vorba de o resursă substanţială de apă.
Alimentarea cu apă a regiunii este dependentă de două râuri, ceea ce a limitat dezvoltarea agriculturii numai în zonele apropiate de acestea. Martin Quinger spune că stratul acvifer descoperit are un mare potenţial pentru dezvoltarea agriculturii în zonă.
Ca urmare a presiunii naturale, cercetătorii susţin că extragerea apei este facilă şi ieftină. Dar, din cauza faptului că deasupra stratului acvifer descoperit se află un strat acvifer sărat, aceasta ar însemna că forajul neautorizat ar putea pune în pericol calitatea apei potabi