Propunerea de creare a unei singure instituţii de supraveghere a sectorului bancar european se transformă, pe zi ce trece, într-un test al dispoziţiei ţărilor membre de a renunţa la suveranitatea naţională de dragul monedei euro.
Deşi se află abia la început, acest efort, care implică un rol cheie pentru Banca Centrală Europeană în supravegherea celor mai mari bănci europene active pe piaţa globală, se confruntă cu dificultăţi, oficialii străduindu-se să navigheze printre numeroase reglementări şi atribute ale instituţiilor naţionale de supraveghere, consideră publicaţia financiară „Wall Street Journal”.
Obiecţii şi condiţii
Oficialii băncii centrale germane sunt reticenţi în a adăuga încă o responsabilitate pe umerii BC, responsabilitate care ar putea duce la slăbirea vigilenţei anti-inflaţioniste. Directorii executivi ai băncilor franceze sunt îngrijoraţi că această instituţie de supraveghere la nivel european va ignora structurile de unice de conducere şi deţinere ale unor bănci.
Pentru Angela Merkel, cancelarul Germaniei, crearea acestei instituţii, în cadrul BCE, este o precondiţie pentru acordul ţării sale la recapitalizarea directă a băncilor şi nu prin intermediul guvernelor naţionale.
O astfel de măsură ar veni în ajutorul ţărilor strivite de datorii publice enorme şi afectate de puternice crize bancare, precum Spania şi Irlanda, şi ar putea corecta o omisiune din construcţia euro, omisiune care a contribuit la instabilitatea monedei unice. Crearea unei singure instituţii de supraveghere ar obliga ţările membre să cedeze parte din suveranitatea naţională în ceea ce priveşte reglementarea sistemului bancar.