O redresare robustă şi sustenabilă a economiei Statelor Unite nu se va produce în curând şi, dimpotrivă, trebuie să ne aşteptăm la o creştere economică anemică pentru mulţi ani de acum înainte, susţine Nouriel Roubini, economistul notoriu pentru opiniile sale pesimiste.
Cunoscut în special pentru prezicerea crizei economice şi financiare din 2008, Roubini şi-a justificat ultima predicţie cu ajutorul a cinci argumente, considerând, în cadrul unui articol publicat pe pagina de internet Project Syndicate, că o răcire puternică a economiei americane va provoca pneumonie economică în restul lumii.
Efectul „vârfului fiscal”
„Chiar şi în acest an, analiştii economici au greşit aşteptându-se la o creştere economică de peste 3% din PIB”, scrie economistul american. „Iar acum, după ce au estimat greşit evoluţiile din prima jumătate a lui 2012, mulţi dintre aceştia persistă cu basmele conform cărora o combinaţie dintre preţul redus al ţiţeiului, creşterea vânzărilor auto, redresarea pieţei imobiliare şi redresarea sectorului manufacturier american vor stimula creşterea economică în a doua jumătate a anului urent şi vor alimenta o creştere economică peste potenţial în 2013”, se arată în continuare.
Citeşte şi ce soluţie drastică a propus Roubini pentru evitarea viitoarelor scandaluri bancare
Roubini crede că ritmul de creştere a economiei americane va scade şi mai mult în acest an şi în 2013, pe măsură ce temerile cu privire la „vârful fiscal” vor menţine cheltuielile şi creşterea la nivel redus iar incertitudinile cu privire la rezultatul alegerilor prezidenţiale se vor reflecta negativ în evoluţia pieţelor.
Doar „Vârful fiscal”, adică expirarea scutirilor de taxe şi impozite acordate în timpul preşedenţiei lui George W. Bush şi introducerea concomitentă a tăierilor de cheltuieli bugetare convenite anul trecut, ar putea pro