"Cazul s-a încheiat aici", a declarat pentru gândul ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, referindu-se la ancheta în cazul acuzaţiilor de plagiat privind teza de doctorat a premierului Victor Ponta. Ea pune astfel punct unui scandal care durează de mai bine de o lună.
"Mai departe, dacă sunt sancţiuni, eu nu am văzut raportul Consiliului (Consiliul Naţional de Etică, care a decis că Victor Ponta nu a plagiat -n.n.), cineva (persoanele găsite vinovate ori de autorul sesizării, conform OG 28/2011 - n.n.) poate să dea în judecată", a adăugat Andronescu.
Legislaţia este însă clară în astfel de cazuri: cei care pot depune contestaţie sunt "persoanele găsite vinovate" sau "autorul sesizării". Adică doar Victor Ponta.
"Raportul comisiei de analiză poate fi contestat la Consiliul Naţional de Etică de către persoana sau persoanele găsite vinovate ori de către autorul sesizării; contestaţia va conţine obligatoriu o copie simplă după sesizarea initială şi după raportul comisiei de analiză", se arată în Ordonanţa 28/2011 care modifică şi complează Legea 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiintifică.
DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul şi câştigi un iPad2!
Cu alte cuvinte, în acest caz, cel care ar putea contesta decizia CNE - care stabileşte că Victor Ponta nu a plagiat - este chiar Victor Ponta, având în vedere că însuşi premierul a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) să îi fie analizată în Consiliul Naţional de Etică teza de doctorat susţinută în 2003.
Decizia sa a venit după ce revista Nature scria că premierul este acuzat de plagiat, susţinând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă şi indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.
Forurile care au analizat teza