Ajustarea TVA in cazul cladirilor demolate incalca prevederile legislatiei comunitare, sustine avocatul general intr-un caz pe rol la Curtea Europeana de Justitie, potrivit Deloitte Romania. O astfel de decizie ar putea facilita recuperarea unor sume importante.
Multe companii din domeniul imobiliar, inclusiv din Romania, au fost obligate sa ramburseze TVA pentru cladirile vechi achizitionate cu aceasta taxa si demolate ulterior, chiar daca scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare.
In Romania, o companie care plateste TVA la achizitia de cladiri este obligata, conform regulilor de TVA, sa ramburseze integral sau partial TVA daca le demoleaza. Aceasta regula se aplica indiferent daca scopul cumparatorului este de a dezvolta un proiect imobiliar pe respectivul teren sau de a reconstrui ori moderniza cladirea demolata.
Cazul in discutie a ajuns la Curtea Europeana de Justitie dupa ce o companie din Bulgaria, unde legislatia de TVA este similara, a contestat aceasta ajustare de TVA impusa de autoritatile fiscale locale. De fapt, in 2010, respectiva companie a decis demolarea unei cladiri cu scopul de a o reconstrui si de a o moderniza.
Opinia Avocatului General este favorabila contribuabililor. Mai exact, opinia mentioneaza ca daca demolarea unei cladiri are ca scop desfasurarea de viitoare activitati economice, aceasta intentie este suficienta pentru exercitarea/pastrarea dreptului de deducere a TVA.
Mai mult, Avocatul General precizeaza ca prevederile legislatiei unui stat membru sunt incompatibile cu cele ale Directivei 2006/112/EC, daca prevad obligatia de ajustare a TVA in cazul distrugerii unor bunuri de capital chiar daca scopul este efectuarea de tranzactii viitoare taxabile.
„Ne asteptam ca decizia CEJ sa pastreze aceleasi concluzii si sa clarifice aspectul ajustarilor de TVA la bunu