În fiecare an, mii de voluntari sănătoşi răspund la chemarea companiilor farmaceutice din Elveţia, Franţa, Austria. Timp de câteva zile, stau închişi în clinici şi se supun la diferite teste medicale, pentru care primesc câteva sute bune de euro, relatează cotidianul italian www.repubblica.it.
De cele mai multe ori, profesia de cobai uman trece neobservată, însă pe internet ea este documentată în detaliu. Unii îşi îndreaptă paşii spre Elveţia, un adevărat Eldorado în acest domeniu, datorită compensaţiilor destul de ridicate, în timp ce alţii pleacă dincolo de Ocean, în Texas. Unii au încercat o singură dată, alţii au denunţat efectele secundare suferite de o rudă în urma testării unui anumit medicament, în timp ce alţii au făcut din asta o adevărată profesie.
Este cazul lui Paul Clough, un american de 33 de ani, care de opt ani de când „activează” în domeniu a participat la nu mai puţin de 35 de experimente, şi-a petrecut peste 500 de nopţi în opt clinici diferite, fiindu-i recoltat sânge de nu mai puţin de 3.000 de ori. Povestea sa este prezentată pe site-ul www.jalr.org sau Just Another Lab Rat (Doar un alt şoarece de laborator), în care Paul povesteşte culisele unei profesii extrem de controversate. Americanul îşi doreşte să rămână „în branşă” măcar până la 45 de ani şi, între timp, între finalizarea unui test şi începerea următorului, încearcă să pună deoparte bani pentru momentul în care corpul nu îi va mai permite să se pună la dispoziţia ştiinţei. Dacă ne luăm după Paul, peste 10.000 de americani şi-au ales această profesie. De altfel, potrivit unui studiu, în Statele Unite, se estimează că nu mai puţin de patru milioane de bărbaţi şi femei au participat la cel puţin un experiment, însă în aceste cifre sunt incluse şi persoanele bolnave.
Sănătate şi bani
Oficial, sunt toţi voluntari, însă veniturile consistent